Home | Over ons | Succesformule

SUCCESFORMULE

Samen succesvol

ondernemen

Samen succesvol ondernemen

Het verhaal over het ontstaan van Proja, de drukkerij van Wilfred Provoost en Jeroen Janssens – begonnen met ieder 100 gulden en een drukpers in een bouwkeet – is in Alkmaar en omstreken behoorlijk bekend. Het leest als een spannend jongensboek. Dat ze nu nog de enige totaalaanbieder van grafische producties op Alkmaarse bodem zijn, zegt veel over hun intense vriendschap, hun scherpe ondernemersvisie en hun ‘doe maar normaal’ mentaliteit. 

Dit artikel is eerder verschenen in de herfsteditie 2020 van het magazine Into Business Alkmaar.

“Geloof in ons eigen kunnen, dat hebben we altijd gehad en gehouden”, zegt Jeroen. “Toen we begonnen werden we door de rest van de markt met argwaan bekeken. Hoe zouden deze jongens zonder ervaring, kennis of kunde het gaan doen? Doordat we altijd hebben vastgehouden aan onze eigen visie en ons eigen pad zijn blijven bewandelen, kunnen we nu zeggen dat we nog de enige totaalaanbieder van kwalitatief hoogstaand drukwerk en design in Alkmaar zijn. Dat maakt ons trots.” 

“Wij horen vaak ‘jullie regelen het gewoon’”, gaat Wilfred verder. “Dat is precies wat we willen horen. We claimen dat we betrouwbaar zijn en kwaliteit leveren, maar het is erg prettig te merken dat onze relaties dat ook écht ervaren. Uiteraard maakt er wel eens iemand een uitstapje, naar een goedkopere online aanbieder bijvoorbeeld, maar dat blijkt vaak eenmalig. Daarna gaan we weer vol met elkaar aan de slag.”

Spic en span

Jeroen: “Wij vinden uitstraling belangrijk. We zijn ondernemers met een drukkerij met echte drukpersen en geen drukkers in een stofjas die toevallig ondernemen. Ons pand is spic en span, netjes onderhouden en de machines en de vloer smetteloos schoon. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat is dan maar zo. 

In het verleden, toen bij de concurrentie de bomen tot aan de hemel groeiden, hebben we regelmatig gedacht ‘wat doen wij fout?’. Naar nu blijkt niet zo veel. Wij zijn al die jaren bij onze leest gebleven, samen met een hecht team van trouwe medewerkers. We hebben altijd weloverwogen geïnvesteerd en onze onderneming gestaag laten groeien. We hebben heel hard gewerkt en de onderneming bijna als een familiebedrijf gerund, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen; in 2018 wonnen we de prijs voor beste kleine MKB-onderneming in Noord-Holland.”

Zakelijke vrienden

“Het is vrij bijzonder hoe wij tweeën elkaar aanvullen”, denkt Wilfred. “We doen samen de commercie en daarnaast ben ik van de technische kant en Jeroen meer van de administratieve. Hoe we het al zo lang met elkaar volhouden? We zeggen weleens gekscherend dat we allebei niets anders kunnen en dat we sowieso nu toch veel te jong zijn om te stoppen, maar het belangrijkste is denk ik toch dat we elkaar ‘de wereld’ gunnen. Dan kan je samen alles aan, is onze overtuiging. We zien ook altijd kansen, ook in deze lastige tijden. In april 2020, het begin van de coronatijd, draaiden we echt de slechtste maand uit ons bestaan, maar daarna begon het weer te borrelen en te bruisen. We boorden een nieuwe markt aan met het bedrukken van textiel en dat loopt lekker. Het is altijd leuk om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en ons portfolio aan diensten te kunnen uitbreiden.”

Betrokken in de buurt

“We zijn betrokken bij allerlei initiatieven in Alkmaar en omgeving en sponsoren er ook een groot aantal. Ik heb als sponsor haast vaker bij AZ  op het veld gestaan dan menig speler”, lacht Jeroen. “Maar we kijken wel kritisch naar wat we doen en waarom, we zijn altijd op zoek naar een win-winsituatie waarin we beide partijen kunnen laten groeien. Dat is, denken wij, de beste manier om gezond te blijven: iets doen wanneer het kan en iets laten als het moet. Daar gaan we voorlopig lekker mee door!”

We regelen het
gewoon en dat blijkt
best bijzonder